Με τις μπάντες και τις λίστες. Περί λίστας Λαγκάρντ.

Το άρθρο του Πάσχου στο Protagon “Με τις μπάντες και τις λίστες”, περιέχει ενδιαφέρουσες σκέψεις αλλά δεν αποτελεί βάση συζήτησης για τη σχέση προσωπικών δεδομένων (ιδιωτικότητας) και ελευθερίας του λόγου. Έτσι για παράδειγμα θεωρεί αυτονόητο ότι κάποιος έχει δικαίωμα να αποκρύψει τα λεφτά του από την εν διαστάσει σύζυγό του.

“Υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι για κάποιον που είναι στην λίστα: μπορεί να βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με την σύζυγό του για διαζύγιο και να προσπαθεί να αποκρύψει από αυτήν τα λεφτά του”.

Δηλαδή με τη βοήθεια του νόμου (απόρρητο) πρέπει να προστατευθεί κάποιος για να αποφύγει τις έννομες συνέπειες του διαζυγίου του. Τέτοιο δικαίωμα δεν υφίσταται.
Οι οικονομικές συναλλαγές δεν αποτελούν κατ’ αρχήν πεδίο της ιδιωτικότητας αλλά της κοινωνικής οργάνωσης. Μπορεί για την καλύτερη λειτουργία της οικονομίας να θεσπίζουμε κάποια απόρρητα για λόγους χρησιμότητας αλλά αυτά δεν αποτελούν δικαιώματα του ανθρώπου. Η ιδιωτικότητα αφορά δικαιώματα που σχετίζονται με τις προσωπικές επιλογές του ανθρώπου που δεν έχουν σχέση με τη συνεργασία όλης κοινωνίας. Τέτοια δικαιώματα (π.χ. με ποιον κοιμήθηκα χτες βράδυ) δεν πρέπει να παραβιάζονται από την ελευθερία του λόγου.

Το θέμα είναι μεγάλο και δεν εξαντλείται με δύο γραμμές. Παραστατικά και σχηματικά θα έλεγα ότι όσο οι δραστηριότητές μας πλησιάζουν την κρεβατοκάμαρα τόσο η ιδιωτικότητα γίνεται δικαίωμα. Αντίθετα όσο αυτές απομακρύνονται από αυτήν και πλησιάζουν την αγορά (δήμο) τόσο αδυνατίζει η βάση για δικαιολόγηση δικαιώματος.

This entry was posted in Σχόλια, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s