Αποτροπιασμός χωρίς τιμωρία;

Η επίθεση κατά του Γερμανού προξένου είναι προφανώς βάρβαρη πράξη, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Το θύμα, γνωστός φιλέλληνας, αντέδρασε με χιούμορ («ήθελαν να μου προσφέρουν καφέ» είπε) και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Ο ίδιος μπορεί να το υποβαθμίζει, εμείς, όμως, δεν επιτρέπεται να το προσπερνάμε χωρίς αποτροπιασμό και να μην απαιτούμε τη τιμωρία των ενόχων.

Η αρχή παρόμοιων επεισοδίων βίας έγινε εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη. Και εκείνος «μεγαλόψυχα» δεν έκανε μήνυση κατά του δράστη, λες και το θέμα τον αφορούσε ατομικά και δεν είχε γενικότερη σημασία. Στη συνέχεια οι θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον πολιτικών πολλαπλασιάστηκαν.

Μου είχε κάνει εντύπωση η ηλικία και το επάγγελμα του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στον Χατζηδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν περίπου 60 χρονών και συνταξιούχος του ΟΤΕ. Σκεφτόμουν ότι σαν παλικαράς θα έπρεπε κανονικά να είχε πλούσια αντιδικτατορική δράση, λόγω ηλικίας θα έπρεπε να είχε δουλέψει πολλά χρόνια και τέλος η σύνταξή του θα έπρεπε να ήταν της πείναςν ώστε να εξηγήσει την αγανάκτησή του και να δικαιολογήσει τη βία που φέρεται να άσκησε. Τις πληροφορίες αυτές δεν μπόρεσα να τις επιβεβαιώσω γιατί το όνομα του φερόμενου δράστη δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, όπως τώρα δεν δημοσιεύονται τα ονόματα εκείνων που κατηγορούνται για την επίθεση στο Γερμανό πρόξενο (αναφέρεται η ηλικία τους και ότι οι δύο είναι συνδικαλιστές και ο τρίτος εκπαιδευτικός).
 
Μας λένε ότι η νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων προστατεύει την ανωνυμία τους σε αντίθεση με την ανωνυμία του κατηγορούμενου για παιδοφιλία, του οποίου όχι μόνο το όνομα αλλά και η φωτογραφία του δημοσιεύθηκε στο Τύπο. Πρόκειται, όμως. για μια σημαντική πολιτική πληροφορία.  Σχετίζεται με πράξεις βίας που έχουν πολιτικό χαρακτήρα και, επομένως, είναι θεμελιώδες για τη κοινή γνώμη να γνωρίζει ποιοι κατηγορούνται για αυτά και ποια είναι τα κίνητρα που τους αποδίδονται. Αφού πρόκειται, λοιπόν, για μια σημαντική πληροφορία, ο Τύπος, καλυπτόμενος από την ελευθερία που εγγυάται το Σύνταγμα οφείλει να δημοσιεύσει τα ονόματά τους τονίζοντας φυσικά ότι είναι κατηγορούμενοι και όχι δράστες.
This entry was posted in Σχόλια and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s