Η λίστα Λαγκάρντ

“Βγήκε ένας ήλιος τόσο μαύρος
Που κι οι τυφλοί
Βλέπαν διπλό σκοτάδι”

Τίτος Πατρίκιος

1. Και σε τυφλό να έπεφτε η λίστα Λαγκάρντ, είναι βέβαιο ότι αυτός θα κατόρθωνε να τη διαβάσει προσεκτικά. Όποιος ισχυρίζεται ότι την είχε στα χέρια του, αλλά δεν την κοίταξε, λέει παραμύθια για μικρά παιδιά.

2. Η λίστα περιήλθε στα χέρια πολλών προσώπων (υπουργοί, διοικητές του ΣΔΟΕ, υπάλληλοι που ενδεχομένως την αντέγραψαν, την επεξεργάστηκαν ή την αλλοίωσαν).

3. Τα πολλά πρόσωπα σημαίνουν: α) ότι και άλλοι πλην του Παπακωνσταντίνου μπορεί να είχαν κάποιο κίνητρο για να αλλοιώσουν την λίστα. Δεν εννοώ τον Βενιζέλο. Το υποτιθέμενο κίνητρο μιας τεράστιας ανοησίας, δηλαδή κάποια παγίδα στον Παπακωνσταντίνου, είναι πιο χονδροειδές και από το κίνητρο του τελευταίου να προστατεύσει τους συγγενείς του. Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να είναι τόσο πεζό όσο η εκδίκηση ενός υπαλλήλου, β) σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή πολλών προσώπων στην υπόθεση αφήνει περιθώρια για την αποκάλυψη της αλήθειας, αρκεί να υπάρξει έρευνα.

4. Οι πολιτικές ευθύνες για τη μη «αξιοποίηση» της λίστας είναι δεδομένες και μοιρασμένες μεταξύ Παπακωσταντίνου, Βενιζέλου αλλά και των διοικητών του ΣΔΟΕ.

5. Το χειρότερο είναι ότι η υπόθεση αυτή αποκάλυψε με τον πιο σαφή τρόπο την γενικότερη αδυναμία του πολιτικού προσωπικού της χώρας να αντιληφθεί (πόσω μάλλον να δράσει αναλόγως) ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει ύψιστη σημασία όχι μόνον για εισπρακτικούς λόγους αλλά και για την εμπέδωση στους πολίτες ενός αισθήματος δικαιοσύνης που είναι θεμελιώδες στην αντιμετώπιση της κρίσης.

This entry was posted in Σχόλια. Bookmark the permalink.

1 Response to Η λίστα Λαγκάρντ

  1. Pingback: Σταύρος Τσακυράκης: Η λίστα Λαγκάρντ | Mononea.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s