Ατρόμητη ΕΣΗΕΑ

To δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέβαλε ομόφωνα στον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη την ποινή της επίπληξης επειδή δημοσίευσε στην Καθημερινή άρθρο, με το οποίο επέκρινε την ΕΡΤ και την απεργία που γινόταν. Η πρωτοβάθμια απόφαση είχε επιβάλει την ποινή της τρίμηνης διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ, θεωρώντας ότι η άποψη του Μανδραβέλη παραβιάζει τη συναδελφική αλληλεγγύη που οφείλουν τα μέλη της ένωσης. Η όλη υπόθεση είχε λάβει δημοσιότητα αφού ήταν φανερό ότι επρόκειτο για μια δίωξη άποψης και η ποινή ήταν παράνομη. Το δευτεροβάθμιο όργανο, αντί να εξαλείψει την παράνομη απόφαση, επέβαλε μια «ήπια» ποινή θεωρώντας προφανώς ότι θα λήξει το θέμα χωρίς πολλές αντιδράσεις. Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα θέμα αρχής και ότι οποιαδήποτε κύρωση, ακόμη και η πλέον ανώδυνη, συνιστά βάναυση παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με την ουσία της υπόθεσης.  Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και από εγκάθετες ενώσεις αναμένει κανείς να συζητείται κατά πόσον είναι νοητό να τιμωρείται ένας δημοσιογράφος για τις απόψεις του.

Συμμετείχα και στις δύο διαδικασίες ως μάρτυρας υπεράσπισης του Πάσχου Μανδραβέλη. Μάταια επιχείρησα να εξηγήσω ότι οι απόψεις, όλες οι απόψεις, ορθές ή λανθασμένες, προστατεύονται απόλυτα από την ελευθερία του λόγου. Μάταια προσπάθησα να δείξω ότι είναι εξωφρενικό και σίγουρα πρωτάκουστο σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, να λογοκρίνει η ίδια η ένωση των δημοσιογράφων κάποιο μέλος της. Ότι ασφαλώς είναι ασύμβατο με τις δημοκρατικές διεθνείς ενώσεις των δημοσιογράφων. Τα λόγια μου τα εξέλαβαν ως προσπάθεια εκφοβισμού, «απαράδεκτη για μάρτυρα» και μάλιστα καθηγητή Πανεπιστημίου. Ιδού το σχετικό απόσπασμα:

«Σχετικά με την κατάθεση του μάρτυρα κ. Τσακυράκη και τις αναφορές του περί πιθανότητας προσφυγών στα δικαστήρια, τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων κ.λπ., τα μέλη του ΔΠΣ θεωρούν ότι αυτό συνιστά προσπάθεια επιρροής και εκφοβισμού τους, απαράδεκτη από μάρτυρα, ο οποίος είναι μάλιστα διακεκριμένος καθηγητής Πανεπιστημίου. Τα μέλη του ΔΠΣ διαμορφώνουν ελεύθερα και ανεξάρτητα τις απόψεις τους και παίρνουν τις ευθύνες των επιλογών τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο κάθε εγκαλούμενος έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να προσφύγει στις δικαστικές ή άλλες συνδικαλιστικές αρχές.»

Είναι ίσως αναμενόμενο από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται βασικά στοιχεία για την ελευθερία του λόγου να μην καταλαβαίνουν και τι σημαίνει εκφοβισμός. Η γνώμη ότι τυχόν κύρωση για έκφραση άποψης είναι παράνομη και δεν πρόκειται να σταθεί σε κανένα δικαστήριο, καθώς επίσης, ότι αποτελεί πρακτική ασύμβατη με κάθε δεοντολογία δημοκρατικής ένωσης μόνο σε κατά φαντασίαν αντιστασιακούς μπορεί να εκληφθεί ως εκφοβισμός.

Δεν περνά βεβαίως από το μυαλό τους ότι δεν τους επιτρέπεται να σχολιάζουν τις απόψεις μαρτύρων και μάλιστα να τις χαρακτηρίζουν. Τους επιτρέπεται να μην τις λογαριάζουν, όπως άλλωστε έκαναν, αλλά όχι και να υποδεικνύουν πότε το περιεχόμενο μιας μαρτυρίας είναι παραδεκτό ή όχι. Εξυπακούεται ότι κάθε άλλο παρά έχω δεύτερες σκέψεις για όσα είπα.

Τέλος, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει με την ανώδυνη ποινή. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθεί η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για όλη αυτή την υπόθεση που αποτελεί ντροπή για την ελευθερία του τύπου στη χώρα μας.

This entry was posted in Σχόλια. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ατρόμητη ΕΣΗΕΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ says:

  Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο αυτό. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο εξ αρχής το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ και δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να αποδέχεται το “δικαστήριο” της ΕΣΗΕΑ της φράση της μάρτυρος Ελένης Σπανοπούλου: “Έχω να προσθέσω ότι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του συν. Πάσχου Μανδραβέλη, σταματάει εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των απεργών, των συναδέλφων της ΕΡΤ.” Και η κυρία αυτή είναι δημοσιογράφος? Δεν γνωρίζει κανένα από αυτούς τους κυρίους “δικαστές” το Σύνταγμα? Πιστεύω ότι η ΕΣΗΕΑ είναι ο ορισμός των συνδικαλιστικών που προκαλούν, τουλάχιστον σε εμένα, αποκρουστικά συναισθήματα. Εύχομαι και ελπίζω στην καθολική παύση της.

 2. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ says:

  Ανακοινώστε ,παράλληλα, και τα ονόματα των συναδέλφων του κ. Μανδραβέλη, που μετέχουν στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Για να πληροφορούνται και οι αναγνώστες σας, ποιοί τους παρέχουν ειδήσεις, σχόλια και πληροφόρηση, λογοκρίνοντας συναδέλφους τους.

 3. Ιωάννης Ληξουριώτης says:

  Καταλαβαίνω τη θέση των αξιοπρεπών δημοσιογράφων. Βρίσκονται κάτω από την μπότα της ΕΣΗΕΑ και κάθε φορά που κάνουν να σηκώσουν το κεφάλι διακυβεύεται το ασφαλιστικό και το εργασιακό τους status. Ωστόσο, με κάποιο τρόπο πρέπει να σπάσει το μπλόκ της μπόχας. Η αρχή πρέπει να γίνει με την ανάδειξη της συντεχνιακής νομοθεσίας που τους “θρέφει” και τους διατηρεί αλώβητα τα προνόμια. Η νομοθεσία αυτή πρέπει σιγά-σιγά να “ξηλωθεί” στα δικαστήρια ως αντισυνταγματική. Πρέπει να γίνει η αρχή.

 4. bwana says:

  Groucho Marx: “Δεν θα γινόμουν μέλος σε μια λέσχη που θα με θεωρούσε ιδανικό για μέλος της”
  Πάσχος Μανδραβέλης: “Θέλω να παραμείνω μέλος σε μια ένωση που δεν με θέλει για μέλος της”

 5. Φίλιππος says:

  Ερώτηση: Η ΕΣΗΕΑ παίρνει χρήματα με οποιοδήποτε τρόπο από το Ελληνικό Κράτος; Αν ναι, τότε η στάση τους εκτός από εγκληματικά ολοκληρωτική, είναι και εμπαιγμός στην Ελληνική κοινωνία. Αν δίνουμε έστω και ένα μικρό μέρος από τους φόρους μας για συγκεκριμένη συντεχνία, τότε δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν, ούτε να μιλούν.

 6. Αλέξιος Παπασταύρου says:

  Αν κάτι είναι απαράδεκτο είναι π.χ. η συμμετοχή σε συνδικαλιστικό σωματείο (ΕΣΗΕΑ) να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την παροχή ωφελημάτων δημοσίου δικαίου (π.χ. ασφάλιση σε ΕΔΟΕΑΠ). Κι αν κάτι είναι ακόμη περισσότερο απαράδεκτο είναι οι λογοκριτές να παριστάνουν τους δημοσιογράφους. Αυτό που κάποτε έκαναν οι εκλεκτοί της χούντας, σήμερα το κάνουν διάφοροι (κακώς νοούμενοι) “συνδικαλιστές”! Δεν καταλαβαίνουν ότι ανοίγουν το δρόμο στη “Χρυσή Αυγή”; Διότι στα λόγια μπορεί να την αντιμάχονται, αλλά στην πράξη πραγματώνουν τα μύχια όνειρά της και εθίζουν την κοινωνία σε φασιστικές συμπεριφορές!

 7. Γιώργος Βογιατζής says:

  Αν ήμουν δημοσιογράφος θα θεωρούσα προσβολή να με αποκαλούν “συνάδελφο” τα μέλη αυτών των πειθαρχικών συμβουλίων και η μάρτυς Ελένη Σπανοπούλου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s