Οι Ευρωπαίοι κάνουν μισές δουλειές

Ως γνωστόν, είμαστε από τους πιο οικολογικά ευαίσθητους λαούς στον κόσμο. Ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση μας είναι από τις πιο πράσινες στην υφήλιο. Χιλιάδες οι προσφυγές για την ακύρωση έργων που βλάπτουν το περιβάλλον κατατίθενται στο ΣτΕ και χιλιάδες ακίνητα δεσμεύονται για τη δημιουργία πράσινων χώρων. Ένα μικρό θέμα έχει ξεφύγει από την ευαισθησία μας. Η κατασκευή και λειτουργία βιολογικών καθαρισμών αστικών λυμάτων. Τα αστικά λύματα εξακολουθούμε να τα πετάμε στη θάλασσα και στα ποτάμια μας.

Θα πείτε, βέβαια, ότι, δόξα τω Θεώ, η θάλασσά μας είναι απέραντη και σηκώνει μπόλικα λύματα. Έλα, όμως, ότι κάποιοι περίεργοι Ευρωπαίοι, μας υποχρεώνουν να κατασκευάσουμε βιολογικούς καθαρισμούς και μας χρηματοδοτούν κιόλας για αυτά τα έργα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας έχει ήδη καταδικάσει για ολιγωρία και έχουμε δεσμευθεί μέχρι τέλους του 2013 να ολοκληρώσουμε τα έργα βιολογικών καθαρισμών και τα δίκτυα αποχέτευσης για όλες τις μεγάλες πόλεις. Φυσικά όλοι ξέρουμε πως αποκλείεται να προλάβουμε.

Αλλά και να προλαβαίναμε να ολοκληρώσουμε τα έργα, σάμπως θα εξασφαλιζόταν η λειτουργία τους; Από τους ήδη υφιστάμενους βιολογικούς καθαρισμούς, οι περισσότεροι υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Κι αυτό διότι τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη συντήρηση και τη καθημερινή επίβλεψη που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να σταματά η λειτουργία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βιολογικός καθαρισμός στη Μήθυμνα Λέσβου, έργο εκατομμυρίων ευρώ, που εδώ και ένα χρόνο σταμάτησε να λειτουργεί λόγω αδυναμίας συντήρησης και ύπαρξης ειδικευμένου προσωπικού. Πού πάνε τα λύματα; Όπου πήγαιναν και παλιά, στη θάλασσα.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να κάνουν μισές δουλειές. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν φτάνει να πληρώνουν για τη κατασκευή βιολογικών καθαρισμών αλλά πρέπει να φροντίζουν και για τη λειτουργία τους. Να αναλάβουν εις το διηνεκές τη συντήρησή τους και να εξασφαλίσουν προσωπικό για τη λειτουργία τους. Στο κάτω κάτω της γραφής η καθαρή Μεσόγειος αφορά και τους ίδιους και είναι προς το συμφέρον τους να κολυμπούν σε καθαρές θάλασσες το καλοκαίρι.

Advertisements
This entry was posted in Σχόλια. Bookmark the permalink.

One Response to Οι Ευρωπαίοι κάνουν μισές δουλειές

  1. Δημήτρης says:

    Η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη??? Δεν καταλαβαίνω σε ποιους Ευρωπαίους αναφέρεται το άρθρο?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s