Η βία δεν έχει άκρα

Δεν είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που ένας πολίτης πέφτει θύμα δολοφονικής πολιτικής μισαλλοδοξίας. Η δολοφονία, ωστόσο, του Παύλου Φύσσα αποτελεί νέα κλιμάκωση της βίας. Σε αντίθεση με τις δολοφονίες από παράνομες οργανώσεις, αυτή συδέεται με τη μισαλλοδοξία ενός φασιστικού κόμματος που έχει σημαντική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και φέρεται να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Προφανώς υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας από το απόλυτο Κακό. Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιον τρόπο θα την υπερασπισθούμε. Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα (να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, να αντιμετωπισθεί ως εγκληματική οργάνωση, να ψηφιστεί αυστηρότερος αντιρατσιστικός νόμος). Άλλοι, εν μέσω αλληλοκατηγοριών για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την άνοδο του φασισμού, καλούν σε ενιαία πολιτική στάση και δράση.

Κατά την άποψή μου, η υπεράσπιση της δημοκρατίας δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν καταστεί εμφανές και δεν γίνει αποδεκτό ένα θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας της: η άρνηση κάθε μορφής βίας. Στο σημείο αυτό ο φασισμός βρίσκεται στο άλλο άκρο. Επειδή αρνείται ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία, είναι σύμφυτος με κάθε μορφή βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ευθύνεται για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Το δράμα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μας είναι η ανοχή πρακτικών επιβολής και βίας και συχνά η ιδεολογική δικαιολόγησή τους. Δεν θα αντιταχθούμε αποτελεσματικά στο φασισμό, ξεχωρίζοντας τη δική του βία από τη βία άλλων. Μπορούμε να αποκαλύπτουμε ότι είναι η πλέον διαστροφική και επικίνδυνη, αλλά δεν θα πείσουμε, ιδιαίτερα τους νέους, αν κάνουμε εκπτώσεις στην καταδίκη κάθε μορφής βίας. Για τα πολιτικά κόμματα οι διακρίσεις των άκρων μπορεί να έχουν νόημα, για τις πράξεις βίας δεν έχουν κανένα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 21 Σεπτεμβρίου 2013

This entry was posted in Αρθρογραφία στον Τύπο. Bookmark the permalink.

5 Responses to Η βία δεν έχει άκρα

 1. Pingback: Η βία δεν έχει άκρα | ΜΟΙΡΟΓΝΩΜΟΝΙΟ

 2. Εξαιρετική προσέγγιση του θέματος

 3. “Για τα πολιτικά κόμματα οι διακρίσεις των άκρων μπορεί να έχουν νόημα, για τις πράξεις βίας δεν έχουν κανένα.” Πολύ σοφή φράση…

 4. Γιώργος Βογιατζής says:

  Η βία, πάντως, είναι ακραία συμπεριφορά.

 5. Grigoris Chrysoloras says:

  Συμφωνώ οτι “η υπεράσπιση της δημοκρατίας δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν καταστεί εμφανές και δεν γίνει αποδεκτό ένα θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας της: η άρνηση κάθε μορφής βίας.”

  Τι συμβαίνει όμως όταν το πολίτευμα δεν πληροί τους αναγκαίους όρους της δημοκρατίας;

  Στο Κοινωνικό Συμβόλαιο ο Ζ.Ζ. Ρουσσώ ξεκαθαρίζει οτι οι εκλογές αντιπροσώπων έχουν αριστοκρατική προέλευση, ενώ μόνο η κλήρωση είναι δημοκρατική. Η εκπροσώπηση του λαού δεν είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, αλλά της φεουδαρχίας. Εδικότερα στη νομοθετική εξουσία θεωρεί ότι οι νόμοι είναι έγκυροι μόνο εφόσον επικυρώνονται άμεσα από τον λαό.

  Αλλο θεμελιώδες στοιχείο της δημοκρατίας είναι η διάκριση των εξουσιών. Σε ένα εκλογικό σύστημα -αναντίστοιχο της λαϊκής βούλησης- μία κίβδηλη πλειοψηφία της εκτελεστικής εξουσίας -αναντίστοιχη των ποσοστών του εκλογικού σώματος- νομοθετεί με αποφάσεις υπουργών που συχνά ούτε καν έχουν εκλεγεί και αποφασίζει αυθαίρετα (τι σχέση έχει η επετηρίδα με τη βούληση του λαού;) την τοποθέτηση δικαστικών λειτουργών στα ανώτατα αξιώματα.

  Άν οι όροι της δημοκρατίας πληρούνται, η βία καταδικάζεται απερίφραστα. Όταν όμως καταστρατηγούνται, μήπως παραχωρείται αυτομάτως στους υποστηρικτές της δημοκρατίας το δικαίωμα να διεκδικήσουν τη βία ως μέσο για την αποκατάστασή της;

  Αυτά!
  Από έναν 100% φιλήσυχο, ειρηνιστή, αλλά και -επιτρέψτε μου τον κομπασμό- νοήμωνα πολίτη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s