Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης

Τα επικοινωνιακά παιγνίδια του Μαξίμου που κρύβουν την δύσκλολη πραγματικότητα

Ειλικρινά, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτό που γίνεται με τη δήθεν επικαιρότητα και τα όσα προκύπτουν ως «ζητήματα αιχμής» στη δημόσια συζήτηση. Το ένα θέμα διαδέχεται το άλλο με απίστευτη ταχύτητα και ένταση. Ξεσπά ορμητικά, με τις συνήθεις κορώνες και μεγαλοστομίες, για να σβήσει πριν καλά-καλά περάσει το 24ωρο. Αμφιβάλω αν υπάρχει άλλη χώρα που να παρουσιάζονται οι ειδήσεις με τόσο επιφανειακό τρόπο.

Ας θυμηθούμε τη διαδοχή μερικών πρόσφατων γεγονότων. Το μέγα σκάνδαλο της υπόθεσης Μπαλτάκου, η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας με το αυτοκίνητο-βόμβα έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος «έπαιξαν» στο ίδιο επίπεδο με το άρθρο του Νίκου Δήμου, τα προβλήματα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ,  τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Πολύ μελάνι χύθηκε, όλοι μίλησαν για όλα και δεν έμεινε τίποτα ουσιαστικό από τη συζήτηση. Κάποια θέματα, όπως είναι οι τεκμηριωμένες αντιρρήσεις διεθνώς για τον υπολογισμό του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος δεν συζητήθηκαν διόλου.

Δεν είναι άγνωστη αυτή η τακτική. Τα τελευταία χρόνια πυροτεχνήματα και κραυγές στρέφουν τη δημόσια συζήτηση μακριά από τα πραγματικά θέματα, τα οποία πρέπει να αναδείξουμε και να συζητήσουμε· ειδικά τα θέματα που δεν βολεύουν την κυβέρνηση ενόψει εκλογών. Διότι τη Νέα Δημοκρατία δεν βολεύει να μιλήσουμε ούτε για την οικονομία με τις μειούμενες εξαγωγές, ούτε για τις λειψές μεταρρυθμίσεις, ούτε για τη σωστή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών.

Όσο κι αν η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να μας παρουσιάσει ως αποκλειστικά δικό της άθλο και επίτευγμα προσωπικό του Αντώνη Σαμαρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πρόοδος που σημειώθηκε είναι το αποτέλεσμα ενός ολόκληρου λαού, το προϊόν των θυσιών όλων των Ελλήνων που με όλα τα μέτρα που έχουν υποστεί, δίκαια και άδικα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνέβαλαν στην επίτευξη μιας σχετικής δημοσιονομικής ισορροπίας.

Κακώς λοιπόν ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ επιχαίρουν με ξένα κόλλυβα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ούτε τα συντρίμμια που άφησε  το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία συμμετείχε ο κ. Σαμαράς, ούτε τις κορώνες «δεν θα συναινέσω στο λάθος του Μνημονίου», ούτε τα Ζάππεια και τα 18 δις ισοδύναμα που είχε εφεύρει. Στην πραγματικότητα εφάρμοσε όσα ξόρκιζε και τα αποτελέσματα για τα οποία επαίρεται θα μπορούσαν να είχαν επέλθει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα για τον τον ελληνικό λαό.

Ο κύριος Σαμαράς δεν δικαιούται να ομιλεί για δήθεν επιτυχίες και μεταρρυθμίσεις, όταν ο ίδιος συνεχίζει να βλέπει το κράτος ως λάφυρο  του κομματικού στρατού του. Παράτη σαρωτική κρίση, που δεν άφησε τίποτα όρθιο, η κυβέρνηση λειτουργεί με την νοοτροπία του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κομματικοί διορισμοί ανθρώπων που θα έπρεπε να πάνε στα σπίτια τους. Ας μας υποδείξει κάποιος μία μεταρρύθμιση τον τελευταίο καιρό. Έχουμε μια κυβέρνηση που ξηλώνει ό,τι θετικό είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα το opengovή τον Καλλικράτη, ή την ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής.

Την ίδια στιγμή που το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου σκορπίζει παραπολιτικά σχόλια για τις «εντολές Σαμαρά» -αυτές που έχουν υποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών, της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους- ο πρωθυπουργός έχει να επιδείξει ως μοναδικό του επίτευγμα τη λιγότερη δημοκρατία: δενγίνονται Υπουργικά Συμβούλια, κυβερνά μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δεν εμφανίζεται στη Βουλή ώστε να λογοδοτήσει για τις αποφάσεις του. Στο ίδιο μοτίβο εξάλλου λειτουργούν και οι υπουργοί του. Κι αυτοί δεν πατούν ούτε  για τον στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό δεν είναι μόνο ασέβεια προς τους θεσμούς, είναι δυσλειτουργία της δημοκρατίας που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όσο κι να προσπαθεί ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνησή του να μας πείσουν για το αντίθετο, αδυνατούν να μας βγάλουν από την κρίση. Δεν μπορούν διότι είναι παλαιοκομματικοί. Δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα και ο μανδύας του «μεταρρυθμιστή» που δοκίμασαν να φορέσουν δεν ξεγελά κανέναν.

Το υφιστάμενο πολιτικό κατεστημένο όχι μόνον φέρει βαριές ευθύνες για την ελληνική χρεοκοπία, αλλά είναι ανίκανο και να δώσει διέξοδο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που οφείλει να συμβάλει στη ομαλή διακυβέρνηση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από διάλογο και συνεργασία. Πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις, και ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. «Το Ποτάμι» είναι εδώ για να δώσει μαζί με τους πολίτες αυτή τη μάχη. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παλαιό πολιτικό κατεστημένο να μάς πάει πίσω, εκεί που χρεοκοπήσαμε…

Advertisements
This entry was posted in Σχόλια. Bookmark the permalink.

One Response to Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης

  1. Καλά τα λέτε. Παρότι είμαστε σε (τυπικά) αντίπαλα κόμματα σας εύχομαι καλή επιτυχία στις ευρωεκλογές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s