Το δίκιο του κ. Α. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ

Πρωτοφανή επίθεση δέχεται ο κ. Αν. Γεωργίου, Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) εξαιτίας της αντίδρασής του στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία (παρά την εισαγγελική πρόταση να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο) έκρινε ότι πρέπει να συνεχισθεί περεταίρω η ανάκριση για τη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος για το έτος 2009. Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ επεσήμανε ότι καλούνταν να καταθέσουν για την υπόθεση πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, τα οποία, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούσαν “στατιστικές απάτες”. Ο άνθρωπος παραπονιόταν για το προφανές: αντί αυτοί οι άνθρωποι να διωχθούν επειδή αποδεδειγμένα κατασκεύαζαν ψευδή στοιχεία, καλούνταν να καταθέσουν εις βάρος του για μια κατηγορία που μόνο ψεκασμένοι θα μπορούσαν να πιστέψουν, αφού η Eurostat έχει πολλές φορές αποφανθεί για την εγκυρότητα των στοιχείων της Αρχής.

Η Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών θεώρησε ορθό, μετά από πρόταση του κ. Π. Παυλόπουλου, να εκφράσει την αποδοκιμασία της για τη δήλωση του κ. Γεωργίου με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται στις Αρχές να ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά κανένας νόμος δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να υπερασπισθεί τον εαυτό του ασκώντας κριτική σε απόφαση που τον αφορά. Άριστα, επομένως, έπραξε ο κ. Αν. Γεωργίου να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση, της οποίας το περιεχόμενο είναι παρεπιμπτόντως απολύτως πειστικό (βλ. όλη τη δήλωση http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/deltio-typoy_proedros_ellhnikh-statistikh-arxh-25714.pdf).

Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι με διάφορα τεχνάσματα και παραπλάνηση μπορεί να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την εξαπάτηση όχι μόνον των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα στοιχεία που έδινε για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Π. Παυλόπουλος, που πρωτοστάτησε στην επίθεση κατά του κ. Α. Γεωργίου, με αφορμή τις αποστάσεις που πήρε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας, βρήκε την ευκαρία να δώσει τη δική του ερμηνεία για τα γεγονότα: “[…] δεν θα περίμενε κανείς αποδοκιμασία –και πολύ περισσότερο συγγνώμη- από τον κ. Ρήγα και το ΠΑΣΟΚ για τα «έργα και τις ημέρες» του κ. Α. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ κατά την εποχή του. Άλλωστε το «φούσκωμα» του ελλείμματος, για το οποίο έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, είναι προϊόν «αγαστής» συνεργασίας τους και «φυσική συνέχεια» του αλήστου μνήμης «λεφτά υπάρχουν» του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που μας οδήγησαν στον εφιάλτη των «Μνημονίων». Όσο για την «παραχάραξη της αλήθειας», ο κ. Ρήγας μάλλον δεν θέλει να συνειδητοποιήσει το νόημα της λαϊκής ετυμηγορίας για το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή έχει πια επανειλημμένως εκφρασθεί, αποδίδοντας έτσι με αδιάσειστο δημοκρατικό τεκμήριο τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.”  Δεν με ενοχλεί τόσο η αστεία θέση ότι για τα Μνημόνια φταίει ο κ. Γεωργίου και η ΕΛΣΤΑΤ. Η ιστορία δεν γράφεται με δηλώσεις και ό,τι και να ειπωθεί σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι αμείλικτη για την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Με ενοχλεί, όμως, ότι ο κ. Π. Παυλόπουλος, μέλος της Επιτροπής Διαφάνειας, ουσιαστικά παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας, υιοθετώντας τις κατηγορίες εναντίον του κ. Α. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ. Λόγω του θεσμικού του ρόλου δεν δικαιούται να το πράττει.

Ας μην γελιόμαστε, μετά τον κ. Χ. Θεοχάρη, το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει βάλει στο στόχαστρο άλλο έναν πραγματικά ανεξάρτητο διοικητικό στέλεχος. Κάποιος Μεσσήνιος θα περιμένει τον διορισμό του. Πρόκειται για ένα πολιτικό προσωπικό που δεν πρόκειται να αλλάξει, πρέπει να συντριβεί.

Advertisements
This entry was posted in Σχόλια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s