Η κοινωνική δύναμη του Λαφαζάνη

«Ο Λαφαζάνης προελαύνει» ήταν ο τίτλος του capital.gr με την επίδειξη δύναμης της Αριστερής Πτέρυγας στην τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Διερωτάται κανείς ποια άραγε επιρροή έχει στο εκλογικό σώμα η ομάδα αυτή που τόση δύναμη διαθέτει στον κομματικό μηχανισμό. Με άλλα λόγια, διερωτάται κανείς αν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού συμμερίζεται τις παλαιολιθικές θέσεις μιας αριστεράς που έχει προ πολλού εκλείψει από όλη σχεδόν την υφήλιο.

Η εκτίμησή μου είναι ότι όχι μόνον δεν υπάρχει κάποια αντιστοιχία επιρροής, αλλά ότι η ανταπόκριση που έχει στο εκλογικό σώμα πρέπει να υπολογιστεί στα επίπεδα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κρίση. Αυτό σημαίνει κάπου γύρω στο 1,5-2%, δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο της τότε εκλογικής δύναμης του κόμματος. Η ραγδαία άνοδος στις εκλογές δεν συνοδεύτηκε (δεν ήταν δυνατόν άλλωστε) με αντίστοιχη άνοδο και αλλαγή στη σύνθεση του κομματικού μηχανισμού. Όλοι λένε ότι δεν σφύζουν από μαζικότητα οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι διευθύνονται από τους «παλιούς».  Αυτοί οι «παλιοί» έδωσαν την εκλογική μάχη στις πρόσφατες εκλογές της αυτοδιοίκησης και τα αποτελέσματα σε πολλές περιοχές υπολείπονταν σημαντικά του πανελλαδικού ποσοστού του κόμματος.

Ολόκληρος ο τίτλος του capital.gr ήταν «Ο Λαφαζάνης προελαύνει, ο Τσίπρας υποχωρεί». Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η εκτίμηση είναι ορθή, αλλά, αν δεν υπάρχει πραγματική δύναμη, δεν βλέπω γιατί να υπάρχει «υποχώρηση».

 

Advertisements
This entry was posted in Σχόλια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s