Γιατί η Ε.Κ. ανήκει σε αυτή εδώ τη χώρα

Σήμερα, την ίδια μέρα που ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, έγινε γνωστή η νέα ρύθμιση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς. Η νέα ρύθμιση ήταν αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση που ρύθμιζε ικανοποιητικά το θέμα. Δεν έχει σημασία να επαναλάβω την κριτική που έχω ασκήσει σε μια απόφαση, η οποία θεωρώ ότι διεκδικεί τα πρωτεία της πλέον λανθασμένης νομικά και αυθαίρετης δικαστικής απόφασης της μεταπολίτευσης. Σημασία έχει να επαναλάβω ότι η απόφαση αυτή έκλεισε το δρόμο για πολιτογράφηση σε ορισμένους από τους καλύτερους νέους αυτής της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Ε.Κ., η οποία γεννήθηκε το 1991 στην Κορυτσά της Αλβανίας. Το 1999, σε ηλικία οκτώ χρονών, εγκαταστάθηκε με τους γονείς και τα τρία αδέλφια της στην Ελλάδα. Πήγε στο δημοτικό και αμέσως άρχισε να μαζεύει διακρίσεις για τις επιδόσεις της. Το 2009 αποφοίτησε από το Λύκειο με άριστα και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα «χρωστά» τέσσερα μαθήματα για να πάρει πτυχίο. Οι γονείς εργάζονται, οι δύο αδερφές είναι φοιτήτριες και ο αδερφός της μαθητής του Λυκείου. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η Ε.Κ. δεν μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Χωρίς ιθαγένεια αφενός δεν μπορεί να εγγραφεί για άσκηση στο Δικηγορικό Σύλλογο και να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου αφετέρου είναι υποχρεωμένη να ζητήσει άδεια παραμονής στη χώρα που βρίσκεται το σπίτι της, η οικογένειά της, οι φίλοι της, οι συμφοιτητές της. Δεν μπορεί να πάρει ιθαγένεια στη χώρα που έχει ζήσει τα δύο τρίτα της ζωής της.

Δεν είναι φοβερή αδικία; Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (το 80,4% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση) συμφωνεί να χορηγείται ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Η προτεινόμενη ρύθμιση, όμως, δυστυχώς δεν θέτει τέλος στην αδικία. Θέτει ως προϋπόθεση για την απόκτηση ιθαγένειας επιτυχή ολοκλήρωση εννέα τουλάχιστον τάξεων σχολείου ή επιτυχή ολοκλήρωση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή απολυτήριο λυκείου και ολοκλήρωση σπουδών σε σχολή ελληνικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.  Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα 16 τους για να αποκτήσουν την ιθαγένεια στα 18 τους.

Οι προϋποθέσεις αυτές καλύπτουν την περίπτωση της Ε.Κ. αλλά όχι του αδερφού της. Δεν καλύπτουν όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, τα οποία θα πρέπει να περιμένουν την ενηλικίωση τους για να πάρουν την ιθαγένεια. Μέχρι τότε, δεν θα είναι πολίτες καμιάς χώρας.

Η Ε.Κ., τα αδέρφια της, οι γονείς της, τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα ανήκουν σε αυτή εδώ τη χώρα. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξουν τις αρετές τους και να επιδείξουν φροντίδα ώστε να είμαστε όλοι καλά και να ζούμε καλά. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξουν τις αρετές που αναγνωρίζει ο Αριστοτέλης στους άριστους πολίτες. Αρκεί φυσικά να γίνουν πολίτες αυτής της χώρας.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Σχόλια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s