Πάλι περί κυβερνητικής συνεργασίας

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές, τα κόμματα του μεσαίου χώρου που θα κληθούν ενδεχομένως να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας αποκτούν τεράστια δύναμη, πολύ μεγαλύτερη του εκλογικού ποσοστού τους. Πάντα η δύναμη του μικρότερου εταίρου είναι μεγαλύτερη από το εκλογικό ποσοστό του για τον απλούστατο λόγο ότι η συνδρομή του είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στη σημερινή συγκυρία, όμως, η δύναμη γίνεται τεράστια, αν αναλογισθεί κανείς ότι οι δεύτερες εκλογές είναι επιλογή που πρέπει να αποκλεισθεί από το πρώτο κόμμα.

Ας το ξεκαθαρίσουμε. Η χώρα σε καμιά περίπτωση δεν αντέχει δεύτερες εκλογές. Το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση και είναι πολύ πιθανό να προκύψουν καταστάσεις πλήρους χάους στη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου. Από αυτές τις καταστάσεις είναι βέβαιο ότι, εκτός από τη χώρα, κινδυνεύει να χάσει τα περισσότερα το πρώτο κόμμα. Χάνει την ευκαιρία να κυβερνήσει, έστω με άλλους, και αναγκαστικά χρεώνεται τις δεύτερες εκλογές, αφού αυτό έχει την κύρια ευθύνη για επίτευξη συνεργασίας. Αυτό πρέπει να εκλιπαρεί για συνεργασία και να είναι έτοιμο για μεγάλους συμβιβασμούς αν θέλει να κυβερνήσει.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταλάβει ότι η συνεργασία είναι υποχρεωτική. Δεν έχει ίσως καταλάβει πόσους πολλούς συμβιβασμούς θα αναγκαστεί να κάνει για να την επιτύχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσηλωμένος στη ρητορεία της αυτοδυναμίας φαίνεται να αποκλείει τις συνεργασίες. Δεν έχει ίσως καταλάβει πόσο απαγορευτικές είναι γι’ αυτόν οι δεύτερες εκλογές. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του τον υποστηρίζει γιατί πιστεύει ότι θα κάνει τη μεγάλη «τούμπα». Αν την αρνηθεί και προκαλέσει το χάος, το πιο πιθανό είναι όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι να τον εγκαταλείψουν και έτσι να απομακρυνθεί για πάντα από την εξουσία.

Χωρίς τον όρο για τήρηση όλων των συμφωνιών και της πάση θυσία εξασφάλισης της θέσης μας στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μερικοί λένε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, άλλοι, πάνε πιο πέρα, λένε ότι δεν είναι δημοκρατικό να επιβάλλεται στο πρώτο κόμμα μια πολιτική που δεν είναι δική του. Το φόβητρο των δεύτερων εκλογών καθιστά τη συνεργασία απολύτως εφικτή. Το επιχείρημα ότι δεν είναι δημοκρατικό είναι αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για πρώτο κόμμα που όχι μόνο δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά δεν θα έχει ψηφιστεί παρά από το 30-35% του εκλογικού σώματος.

Για άλλη μια φορά στις εκλογές αυτές παίζεται η τύχη της χώρας. Και μόνον το γεγονός ότι μετά από 5 χρόνια κρίσης βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν αποδεικνύει την ανικανότητα και την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς να σπάσει το σπυρί. Όλοι θα υποχρεωθούμε να αναστοχαστούμε και να δούμε πώς θα βαδίσουμε στο μέλλον.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s