ΝΟΜΙΚΑ ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου. Με εγκαλεί για εξύβριση και δυσφήμηση για επικριτικό σχόλιό μου που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό μου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση. Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε «μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω». Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όφειλε να γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην Κατράμη κατά Ελλάδος, έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ. Δεν το έκανα, διότι είμαι προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου. Το «αφελής» δεν αποτελεί ύβρη (ακούσατε σε κάποιο καφενείο να λέει κανείς «άντε ρε αφελή»;), είναι αξιολογική κρίση. Το ότι μιλά ως πολιτικάντης είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση. Αμφότερες δε οι αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται σε στέρεη γεγονοτική βάση, αυτή της επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Εν ολίγοις, πρέπει να διαθέτει κάποιος πολύ πτωχά νομικά για να υποστηρίξει ότι το σχόλιό μου αποτελεί εξύβριση ή δυσφήμηση. Επ’ αυτού τόσο οι  συνάδελφοί μου Καθηγητές Νομικής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουν να πάρουν θέση.

Σε όλο τον κόσμο, η δικαστική εξουσία είναι ιδιαίτερα ανεκτική στα επικριτικά σχόλια που δέχεται για ευνόητους λόγους, καθώς διαθέτει την εξουσία να φιμώνει οποιαδήποτε κριτική, τιμωρώντας τους πολίτες. Η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ας προσθέσουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνη της πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή.

Ας μην ξεγελιόμαστε, αυτή η μήνυση πρέπει να πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήμουν απαρηγόρητος, αν με εγκαλούσαν για παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων. Όμως, ειλικρινά, όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την θεωρώ, κατά κάποιο τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

11 Responses to ΝΟΜΙΚΑ ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

 1. Ναι, μεν, “ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση”, ελπίζω όμως και εύχομαι να “υπάρχουν ακόμη δικαστές στο Βερολίνο”….

  • στο Βερολίνο υπήρχαν πάντοτε, από την εποχή των Χοεντζόλερν, γιατί οι βασιλείς θεωρούσαν εαυτούς υπαλλήλους του κράτους των, και επειδή το κράτος που έχτισαν με επιμονή, μόχθο και αγάπη είναι ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ! Κι εδώ, επί Οθωνος, ετέθησαν τα θεμέλια κράτους Δικαίου, ώστε να μπορεί ο Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης να υψώσουν ανάστημα χωρίς να σπάσουν τα κεφάλια τους σε χαμηλό ταβάνι. Πλην, ο Οθων εξώσθη, και επεκράτησε,άνευ πολλών αντιστάσεων,η ….φεουδαρχική ρουσφετοκρατία!

 2. Ιωάννης Ληξουριώτης says:

  Απαράδεκτη ενέργεια από κάθε πλευρά. Κανένας άλλος προκάτοχος της έδρας του Αρείου Πάγου δεν θα λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο, απαξιώνοντας την ελευθερία της κριτικής. Οι συνάδελφοι πανεπιστημιακοί οφείλουν άμεσα να λάβουν θέση.

 3. Αλέξιος Δημ. Παπασταύρου says:

  Είναι δημοκρατικώς, θεσμικώς και νομικώς αδιανόητο αυτό που συνέβη! Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλει αμέσως να λάβει θέση!

 4. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ says:

  ” Ειναι ελευθερος ο τυπος/Φτανει μόνον να μην βλάψεις/Της Αρχης τους υπαλλήλους, /Τους Κριτας, τους Υπουργους της/Και των υπουργων τους Φίλους/ Ειναι ελευθερος το Τυπος/ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ.(Σουρης ή Παρασχος)

  • 🙂 αλοί στους ανωνύμους που τους συνθλίβει η κρατική ΑΝΟΜΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΒΙΑ, που πνίγει την κοινωνία μας, με ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, εκατομμύρια παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα,που τα οδηγούν τρελοί και θρασύτατοι και ασχετοι οδηγοί, αλοί στους γέρους που ξεψυχάνε σαν σκυλί στ’ αμπέλι ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, αλοί στους νεκρούς μας που η παράνομη δόμηση τους ταράσσει τον ύπνο και μέσα στα νεκροταφεία, όπου επικρατεί η ίδια αυθαίρετη δόμηση όπως και στην πόλη των ζώντων, αλοί στον τίμιο υπάλληλο που δεν έχει ‘προστάτη’ μέσα στην ΚΡΑΤΙΚΉ ΣΥΜΜΟΡΙΑ που εκάστοτε λυμαίνεται την πατρίδα!

 5. Theodore C. says:

  Άσχετα με το αν συμφωνώ ή όχι με την επιστολή της κ. Θάνου, όταν καταλήγετε στην άποψη ότι δεν μπορεί μετά από αυτή (την επιστολή) να ανέβει στην έδρα και ειδικά όταν καλείτε τους “ακέραιους” δικαστές να αντιδράσουν υπονοώντας ότι η δική της ακεραιότητα είναι υπό αμφισβήτηση μάλλον έχει δίκιο να προασπίσει και το προσωπικό και το θεσμικό της κύρος. Εκτιμώ πως αν η κριτική σας είχε περιοριστεί στις λέξεις πολιτικάντης και αφέλεια και δίνατε εκεί ένα τέλος στο σχολιασμό σας δεν θα υφίστατο θέμα.

 6. Απαράδεκτη η κατάθεση μήνυσης από ατην ανώτατη δικαστικό λειτουργό για αξιολογική κρίση και κριτική. Υπάρχει ελευθερία του λόγου ακόμη στην Ελλάδα, ελπίζουμε

 7. Κυριε Τσακυρακη ονομαζομαι Κρητικος Νικος,Ελληνας πολιτης ειμαι και γω..εχω την ιδια αποψη ακριβως μ αυτην που διατυπωσατε στο σχολιο σας για την επιστολη Θανου και μαλιστα οταν την ειχα πρωτοδιαβασει τοτε που την εστειλε ειχα φριξει για την ακριβεια…εγω ειχα ειπα τοτε, καλα αυτοι οι ευρωπαιοι θα λενε για μας τι υπαναπτυκτοι ιθαγενεις ειναι αυτοι οι Ελληνες,τι καθεται και γραφει αυτη η προεδρος…οι χαρακτηρισμοι σας με τους οποιους βεβαιως συμφωνω ειναι επιεικεστατοι!!μηπως να περιμενω και γω μηνυση?

 8. Αλέξανδρος Μεταλληνός says:

  Προσυπογράφω κάθε λέξη του κειμένου σας.

 9. Helen Gryparis says:

  Νά μήν στεναχωριέςτε.
  Ολα αυτά ειναι συμπτώματα του Συνδρόμου της Εθνικής Ασυναρτησίας που διακατέχει τήν πολιτική του τόπου μας. Λυπηρό φαινόμενο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s